logo logo logo

Koken met Liesje september 2016

De zomer loopt ten einde en ook dat heeft zo zijn charme. Je ziet het aan het fruit en de groenten op de markt.

Appels en ook peren uit eigen land. Zelf zoek ik altijd naar de, helaas amper verkrijgbare, James Grieve. In mijn ogen een heerlijke handappel, maar vooral de beste appel om een heerlijke compote van te maken. Invriezen en als bijgerecht gebruiken in de winter, bij een stoofschotel of vooral bij wild.

Vandaag wil ik het echter daar niet over hebben. Op de markt zie je nu ook volle zakken paprika’s die voor een prikkie per kg worden aangeboden. Dat doet me direct denken aan mijn Hongaarse buurman. We gaan: “Pörkölt” maken.

Eerst even een misverstandje uit de wereld helpen. Buiten Hongarije wordt Goulash (Gulyás) als stoofvlees gezien, terwijl het in Hongarije gaat om een rijke soep van rundvlees, paprika, tomaat en aardappel.

Een bekende stoofschotel uit Hongarije is Pörkölt. Deze wordt gegeten met pasta, rijst of gekookte aardappelen. Lokaal serveren ze er vaak noedels bij.

Vandaag gaan we Sertéspörkölt (varkenstoofpot) maken.

 

Benodigheden

-800 gram ontbeende varkenskarbonade

-1 grote ui

-3 paprika’s

-1 flinke vleestomaat

-Olie of vloeibaar bak & braad. In de traditionele Hongaarse keuken wordt nog altijd reuzel gebruikt. Dat geeft smaak, maar in de huidige tijd gebruiken we liever een gezonder bakmiddel.

-1 theelepel paprikapoeder

-Zout

-Een klein potje zure room

-1 puntpaprika ter garnering.

 

Bereiding

Snijd het vlees in blokjes van 2x2 cm. Snipper de ui, verwijder zaadlijsten van de paprika’s en snijd ze klein. Ontdoe de tomaat van zijn jasje en snijd in 8 stukken.

Fruit de ui tot glazig, neem de pan van het vuur en voeg vlees en paprikapoeder toe. Terug op het vuur en bak tot mooi bruin.

Voeg de paprika, zout en tomaat toe, even goed doorroeren. Laat met het deksel op de pan zachtjes sudderen tot het vlees goed gaar is.

Proef en maak af met de losgeroerde zure room. Garneer met wat ringetjes puntpaprika.

Serveer met rijst, pasta of gekookte aardappelen. Met een beetje frisse sla erbij is het helemaal af.

 

Eet smakelijk,

Liesje

 

Er zijn diverse varianten mogelijk. Vegetariërs zouden het vlees heel goed kunnen vervangen door paddenstoelen.