logo logo logo

Koken met Liesje september 2018

 

Koken met Liesje,

 

Het mosselseizoen is begin augustus echt begonnen. In juli kun je in Zeeland al genieten van, zoals de Zeeuwen dat zeggen, mossels. Maar dat zijn hangcultuur mosselen.

De bodemcultuur mosselen zijn altijd wat later. Dat komt omdat de temperatuur van het water op de bodem langer laag blijft. Ik moet eerlijk bekennen dat ikzelf altijd de hangcultuur mosselen koop. Gewoon omdat hier bijna geen zand in zit, wat het schoonspoelen aanzienlijk vergemakkelijkt. En bij de viswinkels in Zeeland kun je vaak kiezen uit klein, medium of grote mossels. Zowel voor hang- als bodemcultuur. Maar een Zeeuw neemt dat spoelen voor lief en zweert bij bodemcultuur mosselen.

 

Wij eten thuis regelmatig gekookte mosselen. Omdat we het gezellig tafelen vinden en het heel makkelijk klaar te maken is. 2 grote pannen mosselen (ca. 1 kilo per persoon), wat stokbrood en sausjes erbij en smullen maar. Een heel enkel keertje, als iemand op het laatste moment toch niet aanschuift, hebben we mosselen over. Heel zonde om die weg te gooien, want ze zijn de volgende dag heerlijk als lunch- of voorgerecht. Lekker met kaas uit de oven.

 

Voor diegene die niet zo van gekookte mosselen houden, misschien ook een leuk recept om eens te proberen. Wellicht dat je dit wel lekker zult vinden.

 

Benodigdheden:

Ca. 2 kilo gekookte mosselen (gewicht is inclusief schelp)

1 teen knoflook

300 ml tomatenpassata

1 tl oregano

1 tl basilicum

100 gr Parmezaanse kaas (geraspt)

Peper en zout

 

 

 

Verwarm de oven voor op 210 graden (hete lucht op 200). Haal de gekookte mosselen uit de schelp.

Doe de tomatensaus in een kom. Pers een teentje knoflook uit boven de saus. Breng op smaak met oregano, gedroogde basilicum, zout en peper. Voeg de mosselen toe en hussel het geheel goed door elkaar.

Verdeel de mosselen over 4 ingevette ovenschaaltjes. Strooi de Parmezaanse kaas over de mosselen en zet ze ca. 10 minuten in de oven. Als ze een goudbruin korstje hebben gekregen zijn ze klaar.

 

Eet smakelijk!