logo logo logo

Koken met Liesje oktober 2018

 

Recept spruitjesschotel met spekjes, brie en walnoten uit de oven.

Ingrediënten (4 personen):

·         800 gram kruimige aardappelen

·         800 gram spruitjes

·         250 gram spekreepjes

·         200 gram brie

·         100 gram walnoten of pecannoten

·         50 ml. kookroom

·         Handje bladpeterselie

·         Peper en zout

·         Olijfolie

·         Boter om in te vetten

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een met boter ingevette ovenschaal klaar. Zet ook alvast een pan met ruim water op het vuur en breng dit aan de kook. Als u de spruitjes voor wilt koken, dan zet u ook alvast een extra pan met een laagje water op het vuur.

Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Kook de aardappelen 20 minuten en giet ze daarna af. Laat de aardappelen van het vuur af kort droogstomen en stamp met de kookroom tot een romige puree. Kruid met een beetje peper en zout en bewaar voor later.

Tijdens het koken van de aardappels maak je de spruitjes schoon. Snijd ze vervolgens door midden. (Als je liever wat zachtere spruitjes wilt, kook ze dan alvast 5 minuutjes voor. Laat de spruitjes dan goed uitlekken in een vergiet). Hak vervolgens de peterselie fijn.

Verhit een wok of hapjespan op het vuur. Doe hier een scheutje olijfolie in en roerbak de spekjes, gehalveerde spruitjes en de fijngehakte peterselie ongeveer 15 minuten. Kruid naar smaak met peper ben zout. Hak de walnoten grof en zet ze alvast apart.

Doe de aardappelpuree in de ingevette ovenschool en verdeel hier het spruitjesmengsel over. Snijd de brie in plakken en verdeel over de spruitjes. Strooi hier de fijngehakte walnoten over en schuif dan de ovenschaal in de oven. Laat de spruitjesschotel ongeveer 20 minuten in de oven staan tot de brie mooi gesmolten is.

Haal tot slot de ovenschotel uit de oven en laat deze kort afkoelen. Verdeel het gerecht over de 4 borden en dan wens ik u een smakelijk eten.