logo logo logo

Koken met Liesje april 2016

Het is voorjaar! We zijn klaar met de zware winterkost. Hoe lekker een goede stamppot ook is, nu wordt het tijd voor een heerlijke voorjaarssalade. Ik heb gekozen voor een salade met Bressaola.

Bressaola is luchtgedroogd rundvlees, licht gezouten en gekruid. Het komt oorspronkelijk uit Valtellina, een vallei in de streek Lombardije, tegen de Zwitserse grens. In Zwitserland kennen ze overigens een vergelijkbaar product onder de naam Bündnerfleisch.

De beter gesorteerde supermarkt heeft Bressaola wel in het assortiment bij het vleesbeleg. Een alternatief is runderrookvlees, maar dat is zouter en heeft niet die subtiele kruidensmaak.

Een Salade met voorjaarsspinazie, kwarteleitjes, viooltjes, croutons, Bressaola en rode wijn-vinaigrette voor 4 personen.

 

Benodigdheden

-Mooie jonge bladspinazie

-10 kwarteleitjes

-Eetbare viooltjes (indien verkrijgbaar)

-Paar plakjes witbrood

-12 plakjes Bressaola

-Rode wijn vinaigrette

 

Bereiding

Maak een mooie vinaigrette van 0,5 dl rode wijnazijn, 1,5 dl zonnebloemolie, een half (fijngesnipperd) sjalotje, een eetlepel Dijon mosterd, 50 gram fijngehakte peterselie, bloemenhoning en wat peper en zout.

Alles mengen met de staafmixer, behalve de olie. De olie daarna in een dunne straal mixen tot je een licht gebonden vinaigrette hebt. Tot slot de fijngehakte peterselie doorroeren.

Kook de kwarteleitjes 3 minuten en laat ze schrikken in koud water. Pel en leg apart.

Snij het brood in gelijke blokjes en bak ze goudbruin in wat zonnebloemolie. Eventueel nog iets nazouten. Laat ze buiten de pan op keukenpapier afkoelen.

Leg 3 plakjes Bressaola dakpansgewijze op elk bord. Maak de sla aan met een gedeelte van de vinaigrette en leg in het midden van het bord een mooi hoopje van de sla.

Verdeel 5 halve kwarteleitjes rondom de sla. Druppel nog wat vinaigrette rondom de eitjes en het vlees.

Maak af met de croutons, (viooltjes) en wat gemalen peper.

 

Eet smakelijk.