logo logo logo

Koken met Liesje oktober 2016

Officieel is de herfst alweer aangebroken. De bbq is misschien alweer opgeruimd en het wildseizoen staat ook weer voor de deur. In deze tijd van het jaar krijg ik de neiging om mijn vriezer en koelkast weer te vullen. Voorraad aanleggen. Te bizar voor woorden natuurlijk, want de supermarkten zijn tegenwoordig 7 dagen in de week open en altijd goed bevoorraad. Totaal onnodig dus om de kasten vol te proppen met allerlei levensmiddelen, maar aan de andere kant is het handig om bepaalde dingen te hebben liggen voor bijvoorbeeld onverwachte gasten. 

 

Een van de dingen die ik altijd op voorraad heb is een pakje bladerdeeg. Makkelijk om in de vriezer te hebben en zoveel leuke en lekkere dingen mee te maken als je onverwachts visite krijgt. 

 

Zo heb ik laatst ragoutbroodjes gemaakt. Ik had nog een restje gebraden draadjesvlees liggen. Echt een heel klein stukje is al genoeg. 

Verwerk dit in een lekker dikke ragout en de basis voor je ragoutbroodje is klaar. Natuurlijk kun je ook restjes kip of ham verwerken. Of heb je helemaal geen restjes vlees of vleeswaren dan kun je ook alleen met paddenstoelen werken. 

 

Het is wat lastig om hoeveelheden te noemen. Voor een paar mini ragoutbroodjes heb je echt maar hele kleine hoeveelheden nodig. 

Voor een niet te grote hoeveelheid ragout heb je genoeg aan de volgende ingrediënten:

 

Benodigdheden 

-25 gr roomboter + stukje om  champignons in te bakken 

-30 gr bloem

-200 ml paddenstoelenbouillon

-scheutje kookroom 

-1 sjalotje

-1 takje peterselie

-150 gr kastanjechampignons

-restje vlees

-1 eierdooier

-plakjes bladerdeeg. 

 

Bereiding

Fruit het sjalotje in een pan en bak de kleingesneden champignons hierbij mee. 

Smelt vervolgens de boter in een ander pannetje. Niet bruin laten worden. Voeg de bloem hier aan toe en laat dit even garen. Voeg langzaam, onder goed roeren de bouillon en de kookroom hier aan toe. 

Ik doe dit in een andere pan, omdat er uit de champignons best wat vocht kan komen, wat de ragout te dun zou kunnen maken. Als de champignons gaar zijn, schep je ze uit de pan en kun je ze bij de roux doen, voeg eventueel je restje vlees en de peterselie eraan toe en je ragout is klaar. 

Roer de eierdooier los. Ontdooi de gewenste hoeveelheid plakjes bladerdeeg een beetje. Snijd ze in vieren. Schep wat ragout erop, plak de randjes vast met eierdooier en druk met een vork de randjes goed aan. Snijd met een scherp mesje twee hele kleine sneetjes erin om de stoom te laten ontsnappen tijdens het bakken. Besmeer de broodjes met een klein beetje ei en bak ze 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden gaar. 

 

Veel succes !