logo logo logo

Koken met Liesje november 2016

 “White Chocolate Cheesecake”

Onlangs mocht ik voor een wat grotere groep koken. Dat doe ik met enige regelmaat en het is iedere keer weer een uitdaging om een menu samen te stellen wat een ieder aanspreekt. 

Als dessert had ik dit keer een “White Chocolate Cheesecake” gemaakt. Een echte kiloknaller hoor, maar de positieve reacties waren niet mis te verstaan. 

 

Misschien een leuk nagerecht om voor de feestdagen te maken ? Het is best wel een flink aantal handelingen wat gedaan moeten worden, maar voor de niet bakkers onder ons: er komt geen oven aan te pas ! 

Volg het recept en success kan niet uitblijven.  De taart is vrij machtig, dus de opgegeven hoeveelheden zijn echt voldoende als nagerecht, met een lekker kopje espresso, voor 12 personen. Een ander voordeel, zeker met het oog op de feestdagen, is dat je hem ook rustig 1 of 2 dagen van tevoren kunt maken. 

 

Benodigdheden

-1 pak bastognekoeken

-150 gr gesmolten roomboter

-600 gr roomkaas (Monchou of Mascarpone, zelf gebruik ik 50% van ieder)

-175 gr witte basterdsuiker

-1 vanillestokje

-200 gr witte chocolade

-100 ml melk

-3 blaadjes gelatine (geweekt in koud water)

-200 ml geklopte slagroom (zonder suiker)

-springvorm van 22 cm

 

Bereiding

Draai de bastognekoekjes in een keukenmachine tot broodkruimels. (U zou dit ook in een stevige plastic zak met een deegroller of wijnfles kunnen doen.) – Roer hier de gesmolten boter door. Het mengsel mag niet te droog zijn. Beleg hiermee de bodem van de springvorm. Druk het geheel iets aan maar niet te hard. Het moet een eenheid worden, die ook weer niet te hard is. Zet dit in de koelkast. 

 

Klop de roomkaas met de suiker en het merg van het vanillestokje luchtig in de keukenmachine (kan ook met mixer). – Smelt de witte chocolade, samen met 50 ml melk, au bain marie. – Verwarm de rest van de melk en los hier in de geweekte gelatine op. Het is belangrijk dat de melk niet meer kookt, nadat de gelatine is toegevoegd. Meng dit met de gesmolten chocolade. Meng vervolgens het chocolademengsel met de roomkaas en voeg als laatste de geklopte slagroom toe. Schep de vulling op de bastognebodem en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. 

Het is leuk om de taart te garneren met wat rode bessen, mango of perzik. Maar het lekkerst is het om de taart af te maken met wat aardbeien gemarineerd in een scheut Sambuca. 

Heel veel succes en ik ben benieuwd wat jullie ervan vonden. 

 

Groetjes, 

 

Liesje