logo logo logo

Koken met Liesje maart 2017

Maart roert zijn staart en aprilletje zoet heeft ook wel eens een witte hoed. Desondanks is het eind van de winter in zicht. Dat houdt in dat er weer heerlijke voorjaarsprodukten aan komen. Dan denk ik bijvoorbeeld aan asperges, lamskoteletjes en haringen, maar eerst het kreeftseizoen.

De Oosterschelde kreeft, en dat is wat mij betreft de allerlekkerste, mag vanaf de laatste donderdag in maart tot 15 juli gevangen worden. Daarna is het nog wel een paar weken te verkrijgen, omdat vele restaurants een homarium hebben waar de kreeften nog een heel poosje in kunnen vertoeven. Maar goed, op het moment van schrijven is het nog februari. Dus nog een maandje geduld hebben, maar niet getreurd hoor. Op dit moment is het voorjaarsvakantie en dat betekent nog even een weekje skiën in Oostenrijk. De Oostenrijkse keuken kent natuurlijk ook heerlijke gerechten. Op de ski-piste is een Tiroler Gröstl een gewild lunch-gerechtje. Een redelijk eenvoudig boeren gerechtje van gebakken aardappelen, spekjes en ei. Probeer maar eens en…Mahlzeit!

 

Benodigdheden voor 4 personen

–600 gram iets kruimige aardappelen

–1 grote ui

–300 gram mager dobbelsteentjes spek

–zout en peper

–1 theelepel  oregano

–snufje milde paprika poeder

–2 theelepels peterselie

–2 eetlepels roomboter

–4 eieren

 

Bereiding :

Kook de aardappelen kort voor (ongeveer 10 minuten) en laat ze afkoelen. Neem hier wel even de tijd voor. Snijd de aardappelen in blokjes. Ondertussen bak je de spekjes in een beetje boter, en fruit je de ui met de rest van de boter in een andere pan.

Vervolgens voeg je de aardappelen toe aan de pan met de gefruite ui en bak je ze goudbruin. De aardappelen mogen wel een beetje kruimig zijn.

Voeg de spekblokjes toe aan het aardappel mengsel en breng de Gröstl op smaak met peper, zout en oregano.

Bak ondertussen de eieren zoals je een spiegel ei bakt dus het liefst de dooier heel laten.

Strooi de gehakte peterselie en voorzichtig het paprika poeder er over en leg het gebakken ei op de Gröstl.