logo logo logo

Koken met Liesje december 2016

"Eindejaars tips" van Liesje

Het jaar loopt ten einde en daarmee komen de feestdagen in zicht. Voor de echte keukenprinsesjes en keukenprinsen iets waar ze reikhalzend naar uitkijken.

Met die lange avonden in het vooruitzicht is toch niets gezelliger dan gezamenlijk aan de dis te zitten. Eindelijk even tijd voor elkaar en een goed glas en een heerlijke maaltijd kunnen de feestelijke stemming alleen maar verhogen.

Met mijn Hongaarse buurman heb ik laatst nog gesproken over de stress die toch nog vaak ontstaat bij de voorbereiding van al die feestelijke etentjes. Volgens hem ontstaat dat, omdat iedereen dan iets speciaals wil maken en vervolgens een ingewikkeld menu, dat ze in een van de vele supermarkt magazines hebben gezien, gaan koken.

Dat gaat natuurlijk mis. Wil je een lekker feestmenu relaxed op tafel krijgen, doe je er goed aan om de recepten een paar keer uit te proberen. Zijn tip is dan ook; bewaar die magazines, probeer je gekozen recepten in de loop van het jaar uit en zet die volgend jaar op tafel.

Ik vond het wel logisch en dus een goede tip die ik graag met jullie deel.

Zelf heb ik ook een tip voor wat rust in de keuken. “Maak meer gebruik van de oven”

Heel veel vlees- en visgerechten zijn ruim van tevoren aan te braden of te bakken. Leg het op een bakplaat (eventueel afdekken met vershoudfolie) en dan vlak voor het uitserveren in de oven om te laten nagaren en verwarmen. Vlees op 200 – 220 graden en afhankelijk van de dikte 3 tot 7 minuten. Vis op 180 graden en natuurlijk ook weer afhankelijk van de dikte slechts een paar minuten.

Zo kan je rustig bij je gasten blijven en hoef je niet met een rood hoofd te proberen al dat dure vlees of vis à la minute te bereiden.

Wat ik zelf ga maken met de feestdagen?

Nou, het kerstmenu heb ik nog niet in mijn hoofd, maar traditiegetrouw zitten wij op oudejaarsavond met goede vrienden aan tafel. Dat vinden we veel gezelliger dan in een rondje om tafel, al of niet met de TV aan, te wachten tot het 12 uur is.

Nee, wij gaan dan gezellig tafelen met een Bourgondische zuurkoolschotel.

-Stoof zuurkool (uit het vat) met wat boter en witte wijn.

-Maak een flinke pan heerlijke aardappelpuree

-Rookworst(en) wellen

-Braad runderworstjes

-Verwarm casselerrib (k/k van de slager)

-Als ik tijd heb, zet ik een groot (2 kg) braadstuk van mager buikspek (met zwoerd) ongeveer 5 kwartier in een matige oven. Voor het vlees de oven in gaat eerst even “boven op” goed aanbraden. Peper en zout natuurlijk en hier en daar een teentje knoflook in het vlees gestoken. Hiervan royale plakken snijden.

Op de grote metalen schaal, die ik van mijn buurman leen, drapeer ik dan over de volle lengte de zuurkool. Aan de andere zijde, over de volle lengte, mooi de puree.

Links en rechts zet ik dan al dat heerlijke vlees tegen de zuurkool en de puree. De schaal gaat op een rechaud en dan smullen maar.

We drinken er een heerlijke Elzasser bij, bijvoorbeeld een mooie Pinot Gris.

Meestal is het dan zo gezellig, dat we pas door hebben dat het al Nieuwjaar is als we de knallen van het vuurwerk horen.

 

Mede namens mijn Hongaarse buurman, wens ik al mijn lezers een fantastisch 2017 toe met heel veel culinaire genoegens.

 

Liesje