logo logo logo

Koken met Liesje juni 2016

Zomer

Lange dagen, luchtige kleding en hopelijk veel activiteiten buitenshuis. Zomer! Traditiegetrouw dé tijd van het jaar om met familie en vrienden een aangename tijd rond de BBQ door te brengen.

Toch brengt een goed georganiseerde BBQ nogal wat werk met zich mee, meestal voor de vrouw des huizes. Vader stookt het vuur op en verbrand lustig de lappen vlees, terwijl moeder vooraf en daarna, uren bezig is met de voorbereiding en het opruimen van de rommel.

Toch is dat helemaal niet nodig. Hierbij mijn idee voor een simpele, maar erg smakelijke BBQ namelijk de Oosterse BBQ.

 

Benodigdheden 

-Ca. 75 gram rijst p/p. Neem lekker geurige Pandan of Basmati.

-2 à 3 hele zoute haringen p/p die we natuurlijk bij de lokale vishandel halen en niet uit de supermarkt! Uitjes niet nodig.

-Ingrediënten voor een heerlijke sajoer (bijvoorbeeld van boontjes of kool). Kant en klare boemboe’s zijn overal te koop.

-Een flinke pot sambal (zelf vind ik sambal badjak lekker)

-Lekker knapperige atjar. Zelf maken, er staan genoeg recepten op het internet, of bij een toko halen. Neem vooral niet die slappe rommel uit een potje.

-Kroepoek

-Bier, fris etc.

 

Bereiding

-Terwijl de BBQ heet wordt een geurige sajoer maken.

-Rijst koken of stomen.

-Het is handig om zo’n houder te hebben waar je een paar visjes in kunt klemmen, dan blijft de vis niet aan het rooster plakken. De eerste visjes daar in doen en op de BBQ leggen.

 

En toen?

Met z’n allen om de tuintafel met daarop de gekookte rijst, sajoer, sambal, kroepoek en atjar. Eventueel nog wat ketjap erbij.

Serveer de rijst met sajoer en naar believen een keuze uit de overige ingrediënten met daarbij zo’n heerlijk gegrild zout visje.

Blus af met koude biertjes of andere koele drankjes.

Misschien lijkt het een beetje vreemd, maar in het Verre Oosten is rijst met een visje dagelijkse kost. In dit geval past haring heel goed op de BBQ. Immers, het is vette vis en gemarineerd in de pekel.

Geloof me, erg lekker, gezond en weinig rompslomp.

 

Veel plezier,

 

Liesje