logo logo logo

Koken met Liesje september 2017

Koken met Liesje september 2017

Haring

Tegenwoordig kennen de meeste mensen haring alleen maar als Hollandse Nieuwe of zoute haring en in potten als rolmops of zure haring. Toch is vroeger haring heel populair geweest. Met haring kreeg je de nodige proteïnen binnen en het was ook nog eens heel goedkoop. Omdat de houdbaarheid natuurlijk een groot probleem was, zijn er veel manieren geweest om deze heerlijke vette vis te conserveren. Om die reden werden haringen ook gerookt gegeten en tot het einde van de 19e eeuw kon je dan ook volksvoedsel nummer 1 in 3 soorten krijgen, onder de naam bokking. Laffe bokking was slechts kort gerookt en maar enkele dagen houdbaar, taaie bokking enkele weken en harde bokking was het langst gerookt en daardoor enkele maanden houdbaar.

Tegenwoordig onderscheiden we stoombokking (warm gerookt) en spekbokking (koud gerookt) ook kennen we panharing of bakbokking al of niet in het zuur.

 

Zo, dat is een heel verhaal over een bijna vergeten, gerookte vissoort. Hoog tijd om deze weer eens op het menu te zetten. Gezond én lekker. De zomer is nog niet echt voorbij, dus voorlopig geen zware kost, maar een bijzondere salade om gezellig met elkaar, onder de parasol, van te genieten.

 

AARDAPPEL/KOOLSALADE MET GEROOKTE BOKKING

Voor 4 – 6 eters

 

  • 5 flinke vastkokende aardappelen
  • 1 spitskool
  • 3 eetlepels kappertjes
  • 6 eetlepels in kleine blokjes gesneden zure augurkjes
  • 5 eetlepels witte balsamico azijn
  • 3 sjalotjes
  • Potje crème fraiche
  • 5 bokkingen of meer als je dat lekker vindt (vraag er naar bij de viswinkel)
  • Zout, peper en wat olijfolie.

 

Kook de aardappelen in de schil gaar. Verwijder de schil wanneer ze nog warm zijn.

 

Snijd de spitskool (2/3 deel is waarschijnlijk genoeg) in fijne repen en blancheer ze beetgaar in gezouten water. Laat uitlekken en afkoelen.

Vermeng met de azijn, kappertjes, augurk, gesnipperde sjalot, ca. 9 eetlepels crème fraiche, peper en zout.

Laat alle smaken, in de koelkast, goed intrekken.

 

Verwijder het vel van de bokkingen, haal het vlees van de graat en verwijder eventuele losse graatjes. Zet apart tot serveren.

 

Eindbereiding:

Snij de aardappelen in flinke plakken.

Leg op elk bord 3 of meer plakken. Schep hierop wat van de salade en maak af met grove stukken van de bokking.

Maal er nog wat zwarte peper over en giet er een straaltje olijfolie over heen.

Wat knapperig brood er bij en smullen maar.

 

Liesje