logo logo logo

Koken met Liesje november 2017

Koken met Liesje november 2017
 
 
Jachtschotel
 
 
Inmiddels ligt  de zomer achter ons en de eerste herfststormen hebben ons kikkerlandje al weten te vinden.

Tijd dus voor extra zakdoeken, maar ook tijd voor de zwaardere kost. Traditiegetrouw zie je de schappen weer vol liggen met stampotaanbiedingen, rookworsten, spek en wat er zoal meer komt kijken voor herfst- en winterkost.

Als je dat allemaal zelf gaat maken, en dat doen we natuurlijk, is het best veel werk. Helaas is tijd vaak schaars.

Misschien dat daarom onderstaand recept handig is, omdat je het grotendeels kunt voorbereiden en de oven het meeste werk doet.

Jachtschotel, genoeg voor 4-6 personen in een ovenschaal van ongeveer 2 liter.

 

Benodigdheden:

·       800 gram magere runderlappen in grove dobbelsteentjes

·       2 eetlepels bloem

·       Beetje neutrale olie

·       ½ Pakje boter

·       Wat blokjes gerookt spek

·       2 Gesnipperde uien

·       2 Laurierbladen

·       4 Kruidnagels

·       10 Gekneusde jeneverbessen

·       Klein flesje stevige rode wijn

·       2 Plakjes ontbijtkoek in stukjes gescheurd.

·       2 Appels

·       Paneermeel

·       Ongeveer 900 gram aardappelpuree, zelfgemaakt of k/k gekocht

 

Avond er voor:

Verwarm de oven voor op ongeveer 85 graden.

Bestrooi het vlees met de bloem en schudt de overtollige bloem er af. Verhit de helft van de boter met wat olie in een braadpan en braad het vlees hierin aan. Voeg de spekblokjes en gesnipperde ui toe en bak tot de spekjes beginnen te kleuren. Voeg kruidnagels, laurier en jeneverbessen toe. Breng op smaak met peper en zout.

Schenk de rode wijn bij, zodat het vlees net onder staat. Anders een klein beetje fond of bouillon toevoegen. Zachtjes aan de kook brengen en goed losroeren van de bodem. Voeg de verkruimelde ontbijtkoek toe. Sluit het deksel goed, eventueel met wat aluminiumfolie er tussen, en zet de pan de hele nacht in de oven.

Lekker slapen.

 

Volgende ochtend ruikt je huis heerlijk en het vlees is door en door gaar.

Zet, goed afgesloten, in de schuur of garage tot je weer thuiskomt.

 

 

Volgende avond:

Zet de oven op 250 graden. Warm het vlees in de braadpan goed op en verwijder de laurierblaadjes. Schil ondertussen de 2 appels en snij in schijfjes.

Vet de ovenschaal in met wat resterende boter en giet de vleesmassa volledig in de schaal. Bedek met de aardappelpuree.

Leg de appelschijfjes op de puree en bestrooi het geheel met paneermeel. Beschuitkruimels mogen natuurlijk ook.

Zet 20 minuten in de oven en klaar is een heerlijke jachtschotel.

 

De volgende keer wat tips voor die hectische feestdagen.

Tot dan,

 

Liesje