logo logo logo

Koken met Liesje december 2017

 De feestdagen komen er aan, maar naast alle gezelligheid zorgen deze dagen ook voor de nodige hoofdbrekens. We worden overspoeld met de glossy magazines van de diverse grootgrutters die ons proberen te verleiden om toch vooral diners te koken van hun produkten. Wat mij betreft laat ik dat maar zo en aan iedereen de keus om zich daar al of niet door te laten inspireren.

Mooi is het natuurlijk om een gezellig etentje af te sluiten met een spectaculair zelfgemaakt dessert. Zelf geef ik daar de voorkeur aan in plaats van zo’n industrieel product.

Het is wel een dessert voor durfals. Niet echt moeilijk, maar de smaakpapillen worden wel getest. Zelf vind ik het heerlijk.

Ok, mouwen opstropen en daar gaan we dan:

 

 

GRAND DESSERT VAN CITRUSFRUIT

Cheescake, Campari granité, Citrusfruit in kardemomsiroop.

 

Cheesecake.

·         90 gram boter

·         1 eetlepel honing

·         18 biscuitjes

·         180 gram Philadelphia naturel

·         200 ml slagroom

·         Zeste van 1½ sinaasappel (Zeste is zeer dun gesneden sliertjes schil van citrusfruit. Er mag absoluut geen wit bij zitten. Er zijn ook special schrapertjes voor, de zogenaamde zesteurs)

·         Zeste van 1 limoen

·         100 gram witte basterdsuiker

·         100 ml crème fraiche

·         ½ vanillestokje

 

Verkruimel de koekjes. Smelt de boter en roer de honing er door voeg de kruimel bij de boter.

Zet kookringen klaar op een met folie afgedekte snijplank.

Maak bodempjes van het mengsel en druk goed aan.

Schraap het merg uit het vanillestokje en roer door de slagroom. Klop de slagroom stijf met een beetje suiker. Roer de Philadelphia los en schep de zestes en de suiker erdoor.

Vermeng dit voorzichtig met de creme fraiche en de slagroom.

Schep de vulling op de bodems en laat minimaal 3 uren opstijven in de koelkast.

 

Campari-granité

·         500 ml verse grapefruitsap (gezeefd)

·         150 gram witte basterdsuiker

·         75 ml Campari

 

 

Verwarm op een laag vuur het grapefruitsap met de suiker en wacht tot de suiker is opgelost.

Haal van het vuur en laat afkoelen. Voeg de Campari toe, roer goed door en schenk in een platte bak. Zet in de vriezer. Na 1 uur het geheel doorscheppen, er hebben zich dan ijskristallen langs de rand gevormd.

Doe dit nog enkele malen tot het geheel uit ijskristallen bestaat.

Haal de granité enkele minuten voor serveren uit de vriezer, schep nogmaals door en schep in (het liefst ijskoude) glaasjes.

 

 

 

 

Citrusfruit in kardemomsiroop

·         2 sinaasappels

·         1 rode en 1 witte grapefruit

·         125 ml witte wijnazijn

·         350 gram basterdsuiker

·         1 eetlepel venkelzaadjes

·         8 hele kardemomzaden

·         6 kruidnageltjes

·         ½ kaneelstokje

 

Schil het fruit dik, zodanig dat er geen wit meer te zien is. Snij de partjes netjes tussen de vliezen uit. Vang het sap op.

Breng 425 ml water met de azijn, basterdsuiker, venkel, de gekneusde kardemom, de kruidnagels en het kaneelstokje aan de kook.

Laat 10 minuten inkoken tot een dikke siroop. Haal de pan van het vuur.

Leg de partjes in de siroop en laat het geheel afkoelen. Voor serveren de partjes uit de siroop halen en iets laten uitlekken.

 

 

Presentatie

Zet de 3 verschillende hapjes op een langwerpig bord.

Het glas met de granité (een cocktailglas is erg mooi) geheel links. In het midden de kleine cheesecake (je zou deze nog kunnen decoreren met wat geconfijte zeste van de limoen) en rechts komen afwisselend ( sinaasappel en grapefruit op kleur) de partjes citrusfruit.

 

Direct serveren.