logo logo logo

Koken met Liesje juli 2016

Op het moment dat ik dit stukje schrijf, wil het met de zomer nog niet erg vlotten. Het is dan weliswaar niet koud, maar daarentegen wel heel erg nat. Het zomergevoel zit er bij mij dus nog niet erg in. Jammer, want ik ben gek op de zomer. Droom altijd van lekker lang buiten zitten , genietend van een lekker wijntje en een mooi gerechtje. 

Om dat zomergevoel toch een beetje op te wekken heb ik voor een heerlijk Italiaanse aubergineschotel gekozen. Het is een schotel uit de oven die een beetje, qua uiterlijk op lasagne lijkt, maar dan zonder pasta. Het is een vrij uitgebreid recept, neem er dus wel goed de tijd voor. Maar, daarna is het dan ook wel smullen geblazen. 

 

LA PARMIGIANA, ITALIAANSE AUBERGINE SCHOTEL

voor 2 personen

Benodigdheden

•           2 aubergines

•           1 grote bol mozzarella (à 200 gram)

•           50-75 gram parmiggiano (parmezaanse kaas)

•           250 ml tomatensaus

•           2 teentjes knoflook

•           1 rode ui

•           (himalaya-) zout & versgemalen peper

•           1 eetlepel olijfolie (of kokosolie)

 

Bereiding

Voorbereiden van de aubergines

Snijd de aubergines in de lengte in dunne plakken (ongeveer 1/2 cm). Leg ze op de snijplank en bestrooi beide zijdes van de plakken met zout. Dit zout onttrekt het vocht uit de aubergines. Leg ze tussen twee lagen keukenpapier. Laat dit een halfuurtje liggen en vervang eventueel tussendoor het keukenpapier. Je zult zien dat er vrij veel vocht uit de aubergines onttrokken wordt. 

 

Voor de tomatensaus

Snipper de rode ui, en hak de teentjes knoflook zeer fijn. Zet een steelpan op het vuur en verwarm hierin de eetlepel olie. Voeg vervolgens de ui en knoflook toe, en als laatste de tomatensaus. Voeg ook wat zout en versgemalen peper toe. Laat het geheel lekker pruttelen. Wordt het te droog, voeg dan wat water toe.

 

Grillen van de aubergines

Verwarm de oven voor op 200 graden. Droog de aubergines nog even  goed af. Hiermee veeg je tegelijkertijd het zout van de aubergines af. Zet een grote droge koekenpan of grillpan op het vuur. Grill hierin de plakken aubergines, totdat ze mooi gaar en enigszins bruin kleuren. Je zult dit niet in één keer kunnen doen, grill 3 à 4 plakken per keer.

 

Het opbouwen van de ovenschotel

Hak de mozzarella even in kleine stukjes. Gebruik voor 2 personen een kleine schaal. Vet de bodem in met een klein beetje olijfolie. Bedek de bodem van de ovenschaal met één laag aubergines. Giet hier overheen een dun laagje tomatensaus en verspreid dit met de onderkant van een lepel. Bestrooi met wat mozzarella en geraspte parmiggiano en bedek weer met een laag aubergine. Maak zo laag na laag, totdat alle aubergines op zijn. Zorg dat de bovenste laag bestaat uit tomatensaus, flink wat mozzarella en parmiggiano.

Zet de schaal in de oven, en bak het geheel gedurende 25-30 minuten goudbruin. Serveer optioneel met wat verse blaadjes basilicum en combineer met een frisse groene salade.