logo logo logo

Koken met Liesje mei 2016

Gegratineerde aspergeschotel

Inmiddels zijn we alweer in de meimaand beland. Dat betekent dat we volop in het aspergeseizoen zitten. Heerlijk. Ik ben gek op dit seizoenproduct.  Misschien wel omdat het juist maar zo kort verkrijgbaar is en ik het met het voorjaar associeer. 

Op zich is het niet nodig om veel met asperges te doen. Deze groente is van zich zelf al zo lekker en natuurlijk heerlijk met een stukje zalm of wat mooie beenham, een eitje en een lekkere botersaus.  En ook een mooie aspergesoep met lekkere verse asperges erin, is niet te versmaden. Maar die recepten zijn vast bij u bekend. En om toch wat variatie te kunnen brengen heb ik voor een recept van een gegratineerde aspergeschotel gekozen. 

Voor 4 personen heeft u het volgende nodig.

 

Benodigdheden

-2 kilo asperges (ongeschild)

-60 gram roomboter

-40 gram tarwebloem

-200 ml room 

-100 gram geraspte overjarige of zeer oude kaas

-200 gram beenham, in smalle reepjes gesneden

-fijn gehakte peterselie

-wat zout

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. 

Schil en bereid de asperges volgens de basisbereiding. Kook ze echter niet te gaar. Beetgaar is echt genoeg. Zo veel lekkerder als de asperges nog een beetje “bite” hebben. Laat de asperges vervolgens uitlekken, maar vang het kookvocht op en zeef dit . 

Smelt 45 gram boter en roer de bloem er door tot een gladde massa. Voeg vervolgens in kleine delen 3 dl. van het kookvocht door de roux. U kun took de helft van het kookvocht vervangen door witte wijn. Voeg de room toe en blijf roeren tot het kookpunt bereikt is en het geheel een gladde saus is geworden. Mocht u bang zijn dat de saus gaat schiften, gebruik dan kookroom in plaats van slagroom. 

Laat de saus even doorkoken, wel blijven roeren en voeg de helft van de geraspte kaas toe. 

Voeg vervolgens peper en zout naar smaak toe. 

Leg de helft van de gekookte asperges in een beboterde ovenschaal en verdeel een derde van de saus gelijkmatig over de asperges. Strooi daar de grof gehakte eieren, hamreepjes en peterselie overheen. Schenk hier weer een derde van de saus overheen. Vervolgens de rest van de asperges en uiteindelijk de rest van de saus. Bestrooi het geheel met de rest van de geraspte kaas en leg daar een flintertje boter op. 

Zet de ovenschotel in het midden van de oven. Zodra er en goudgeel laagje verschijnt is de ovenschotel klaar. 

Serveer deze schotel met vers stokbrood en roomboter of met krielaardappeltjes. En natuurlijk met een heerlijk glas witte wijn. 

 

Geniet ervan, 

 

Liesje