Koken met Liesje april 2018

Zo rond het voorjaar is de verleiding groot om met ei-recepten te komen. Dat ga ik nou maar eens niet doen, want de magazines van de supermarkten zullen er waarschijnlijk mee vol staan. Nee, we doen wat anders, want Liesje heeft al een beetje de lente in haar hoofd. Het zwakke zonnetje doet mij verlangen naar exotische oorden, mediterrane geuren en kleuren en natuurlijk blauwe luchten. Heerlijk, ik kan niet wachten. Daarom alvast een voorproefje daarvan voor op tafel.

KEBAB MET GROENTE-RIJST

  • 2 rode uien
  • Ca. 10 trostomaatjes
  • 1 courgette
  • Olijfolie
  • 400 gram Basmatirijst
  • 1 rode, 1 groene paprika
  • 300 gram of iets meer niet al te mager runder- of lamsgehakt
  • Paar eetlepels paneermeel
  • 1 ei
  • Shoarmakruiden
  • Zout naar smaak

Snipper de uien niet al te fijn. Was de tomaatjes en halveer ze. Snij de courgette in iets grotere blokjes dan de uien. Doe een beetje olie in een braadpan. Bak de uien ongeveer 5 minuten op een middelhoog vuur. Doe er dan de courgetteblokjes bij en na 2 minuten de tomaatjes. Paar keer omscheppen en dan het vuur uit.

Snij mooie plakjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter uit de paprika’s. Zet apart. Als er stukjes paprika over zijn, kan je die ook nog even meebakken met de andere groenten.

Maak het gehakt aan met het ei en de kruiden. Verdeel het gehakt in zoveel porties als er eters zijn. Verdeel elke portie in 2 stukjes.

Maak met vochtige handen een soort van worstje (rolletje) van elk stukje gehakt.

Rijg op elke spies 2 kleuren paprika, een gehaktrolletje, weer paprika, gehaktrolletje en besluit met paprika.

Roer in een bakje wat olijfolie. Bestrijk met een kwastje de kebabs

Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzing op het pak. Schep daarna de gare rijst in de braadpan met de groenten (inmiddels alweer zachtjes opgewarmd) en schep de groenten door de rijst. Proef en maak af op smaak met zout en peper.

Zet een bakplaat klaar met bakpapier en verwarm de oven voor op 200 graden.

Verhit 1 of 2 grillpannen en grill de kebabs mooi goudbruin. Of en toe omdraaien voorzichtig. Leg de kebabs op de ovenschaal en laat nog 5 minuten nagaren.

Serveer met de groenterijst.

Eet smakelijk, Liesje

Deel op social media